Zich voorbereiden op de veertigdagentijd

Gepubliceerd op 6 februari 2021 om 15:16

Zich voorbereiden op de veertigdagentijd is geen garantie op een vruchtbare vastentijd. De veertigdagentijd werkt niet als een dieet of trainingsschema dat je om welke reden wil opstarten, onderhouden, doorworstelen. Toch is een goede voorbereiding en een evenwichtige en haalbare vooropstelling noodzakelijk om een vruchtbare vastentijd te laten uitgroeien naar de vreugde van Pasen.  Inderdaad is het Pasen met de Heer de beloofde ereprijs. Niet dat we aan onze verlossing ook maar iets kunnen aan toevoegen, 'mijn God is mij genoeg'. Toch nodigt Jezus ons uit, om met de hulpmiddelen van de kerk ons hart voor te bereiden op het verlossingswerk van Christus in ons.

 

Veertigdagen tijd betekent meer tijd voor jezelf: aandacht hebben voor je relatie met God en met je relatie met je naaste.

Het is een tijd van meer aandacht voor het woord van God, in schriftlezing en getijdengebed, aanbidding ...... . Je kan aansluiten met anderen. In onze Pastorale zone zijn er verschillende momenten van aanbidding. Ook zal er iedere Vrijdag mogelijkheid zijn samen het avondgebed van de kerk te bidden. Ook op het web is er aanbod om samen 40 dagentijd in retraite door te brengen.

Naast de zorg voor onszelf in relatie tot God is er ook de relatie tot onze naaste. De coronatijd maakt het ons niet gemakkelijk om de zo noodzakelijke contacten te onderhouden en te voeden. De laatste dagen werd ik geconfronteerd met pijnlijke situatie die doen nadenken. 'Een dementen vrouw die haar man allen ten grave moet dragen. Zonder familie of vrienden.' -  'Een zieke bejaarde die tijdens haar revalidatie uit haar woning wordt gezet.' - 'Een alleenstaande die een gesprek geweigerd wordt als niet essentieel in deze corronatijd.' 

De vraag: "Wie is mijn naaste" krijgt opeens vele gezichten.  Kan ik hier iets mee doen? Hoe kan ik als enkeling hier een antwoord op geven? Kan ik als klein individu een meerwaarde betekenen voor het leven op de wereld? Deze vraag kregen jongens van 12-13 jaar voorgeschoteld door hun leerkracht 'maatschappij en samenleving' in de film 'Pay it forward' Een project dat een kettingreactie van goedheid veroorzaakte. Misschien een tip om door een klein gebaar een stap voorwaarts te zetten in de zorg voor elkaar. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.