Ziekenzegening en communie

Bij de ziekenzegening gaan mijn herinnering steevast naar Lourdes of Banneux. Het Heilig sacrament wordt een tijdje ter aanbidding uitgesteld waarna het in processie wordt gedragen en op vele plaatsen een zegengebaar wordt gemaakt over de aanwezige zieken. 

Van de kleine hosties geloven en belijden we dat Jezus werkelijk aanwezig is onder ons, dat dit stukje ongedesemd brood bij de consecratie door de priester werkelijk het lichaam en bloed van Christus zelf is. Hij is de gezalfde van de Vader uitgegaan om ons mensen tegemoet te komen en door zijn mildheid en liefde ons door zijn aanraking en zegening te helpen. In het leven van Jezus zijn er vele gebeurtenissen waar er spraken is van zijn zegen en aanraking. Door ons geloof, hoe klein ook, kan God zijn goedheid niet weigeren. Hij schenkt genezing, kracht, volharding, troost, liefde, hoop. Door zijn aanwezig komen schenkt Hij de beloofde helper die we zo erg nodig hebben in alle omstandigheden. 

Jezus is aan het werk onder ons

Men bracht allen tot Hem die er slecht aan toe waren, die door velerlei ziekten en pijnen gekweld werden, bezetenen, lijders aan vallende ziekte en lammen. En Hij genas hen (Mt 4,24).

Jezus ging rond door alle steden en dorpen, waar Hij onderricht gaf in hun synagogen en de Blijde Boodschap verkondigde van het Koninkrijk en alle ziekten en kwalen genas (Mt 9,35).

Hij riep de twaalf bijeen en gaf hun macht en gezag over alle boze geesten en de kracht om ziekten te genezen. Daarop zond Hij hen uit om het Rijk Gods te verkondigen en genezingen te verrichten (Lc 9,1-2).

 

Zieken zegening en de laatste sacramenten.

De ziekenzegening zoals hierboven beschreven, onderscheid zich van de ziekenzalving. De ziekenzalving is een ingesteld sacrament waar vergiffenis van zonde een centrale plaats in neemt. God komt door de kruisdood van zijn Zoon op een bijzondere wijze tegemoet aan de vraag om vergeving. Evenals de biecht wordt het wel eens een boete sacrament genoemd. Zelf geef ik de voorkeur aan de term verzoeningssacrament. God wacht ons op als een barmhartige Vader en wil zou graag de band herstellen die er in oorsprong was tussen God en de mensen. Ziekenzegening echter staat in relatie met het sacrament van de eucharistie. Het eucharistisch brood is voedsel voor onderweg. Bij de laatste sacramenten of het viaticum brengt de priester of diaken voor een (meestal) laatste maal de communie tot bij de zieke vaak palliatieve patiënt. Echter wordt vaak beroep gedaan op deze dienst als de zieke niet meer in staat is de communie nog te nuttigen. Het is hier dat een ziekenzegening  of stervenszegening op zijn plaats staat. Deze zegening kan met het allerheiligste zoals we dat kennen in de Heiligdommen of bij plechtige gelegenheden. Hier is het een toezeggen van hulp, kracht, troost, ook in het geloof op een moment dat men alleen komt te staan in de overgang naar het eeuwig leven.

Het sacrament van verzoening is voorbehouden aan de priester, zowel deze van de biecht als van de ziekenzalving. Het zegenen met het Allerheiligste kan door de diaken en de priester (die ook diaken is). Een zegenwens uitspreken is het mooiste geschenk dat een christen kan schenken aan zijn naaste. 

Een zegenwens uitspreken is het mooiste geschenk dat een christen kan schenken aan zijn naaste. Dit kan gaan van een kruisje bij het slapen gaan tot een kruisje bij het overlijden.

 

 

Wens je dat er iemand langskomt met de communie of voor een ziekenzegening?

Neem dan zeker contact op.