Ik wil je liefhebben en waarderen al de dagen van mijn leven.

Kerkelijk huwen is je relatie bestendigen voor het leven. Op de dag van vandaag is dit meer dan ooit een bewuste keuze.

Het is ook een kans om samen, in geloof en trouw aan elkaar, de  liefde te schenken aan elkaar om een gelukkig mens te worden.

Neem hiervoor tijdig contact om samen het traject van voorbereiding te kunnen gaan.

De voorbereiding gebeurt in een 3 tal sessie in overleg met jullie.

Afhankelijk van de voorganger zal dit EH Pastoor zijn of via diaken Jan.

Voor Praktische info, vragen of aanmelding kan je terecht op de dekenij of bij diaken Jan (Zie contactformulier)

 

Kiezen voor een kerkelijk huwelijk

Hebt Gij niet gelezen, dat de schepper in het begin hen als man en vrouw heeft gemaakt en gezegd heeft: Daarom zal de man zijn vader en moeder verlaten om zich te binden aan zijn vrouw en deze zullen worden één vlees.(Mt.19)

Het Sacrament

In het begin schiep God de mens als zijn beeld; als beeld van God schiep hij hem:  man en vrouw schiep Hij hen. God zegende hen en sprak tot hen: “Weest vruchtbaar. (Gen.1)

Vanaf het begin, bij de schepping, is het huwelijk en de eenheid in lichaam en ziel van man en vrouw beeld van het wezen van God. Dus ook de lichamelijke vruchtbaarheid die uit de gemeenschap van man en vrouw voortvloeit is beeld van God.

Het eerste van de  sacramenten wordt het huwelijk genoemd. Een sacrament is een reëel  aanwezig komen van God zelf. Hij komt aanwezig als de liefhebbende God.

De liefde relatie in God is aan ons kenbaar gemaakt door de zelf gave op het kruis van de eniggeboren Zoon van God. De liefde van God sluit zich niet op in zichzelf. God zend zijn Geest uit zodat nieuw leven kan ontstaan; éénheid waar verdeeldheid is.

Trouwen in de kerk.

Er zijn heel wat redenen om in de kerk te willen trouwen. Enkele voorbeelden:
omdat het de gewoonte is, omdat je het zonder de kerk niet “af” vindt; omdat je ouders het fijn vinden, omdat je de zegen van God wil vragen, ……
Redenen genoeg te bedenken.
Binnen het kerkgebeuren heerst een sfeer die je niet zo eenvoudig kan benoemen, het gaat er over liefde die een wonder is, het overkomt je, hoe de klik is over geslagen kan je vaak niet beschrijven, het gebeurde zomaar, als een geschenk waar je geen verdienste aan hebt. God houdt van de mens op een speciale manier.
Elk sacrament is een uiting van Gods liefde voor de mens. Hij komt de mens ,man en vrouw, het meest nabij in hun “ja-woord” aan elkaar.
r om een tekst te typen.

De beloften ……..

“Dit is mijn lichaam dat voor U gegeven wordt”
Jezus weet dat iedereen hem in steek zal laten, zelfs één van zijn leerlingen is op weg om hem uit te leveren en toch zegt Jezus: voor jullie geef ik mijn leven; met jullie sluit ik een verbond dat altijd duurt, on-voorwaarde-lijk.
Dat is liefde.
Want liefde is geven.
Niet berekenen hoeveel je er zelf beter van wordt
maar hoeveel je elkaar er beter van kunt laten worden.
Het is liefhebben en waarderen voor het leven, exclusief en zonder garanties.
“In goede en kwade dagen,
in armoede en rijkdom,
in ziekte en gezondheid,
al de dagen van het leven”

Welke rituelen….

Door symbolen drukken we uit dat we teken van liefde willen zijn voor elkaar. Bij het huwelijk is dit de gave van de rechterhand. Man en vrouw schenken zich in totaliteit in trouw aan elkaar door dit eenvoudige gebaar.
De woorden die uitgesproken worden, is de huwelijksbelofte. En tenslotte door de uitgestrekte en zegenende handen komt de Geest van God werkzaam aanwezig.


Het overhandigen van de ringen is één van die symbolen, maar er zijn ook andere. Denk maar aan de sluier van de bruid, de huwelijkskaars, de dubbele aan elkaar verbonden (bloemen-)kroon, etc.

 

Het verbond van het huwelijk.

Verbond drukt verbondenheid uit, God laat de mens niet los maar wil hem steeds omringen met het beste. Zo zijn sacramenten tekenen van Gods liefde, gratis door God aan zijn mensen geschonken. Zo is het ook met het huwelijkssacrament.
“…. Van die overvloed van uw genade
is het huwelijk van man en vrouw het levend beeld
dat in ons oproept
wat in uw sacrament voltrokken wordt:
de onuitsprekelijke liefde waarmee Gij U aan ons verbindt..”

Een leven als gehuwden.

Kiezen voor het huwelijk betekent ook kiezen voor een bepaalde manier van leven. In de maatschappij zien ze jullie niet langer als twee individuen maar als één.
Paus Johannes-Paulus II noemde het gezin “de eerste levenscel van de maatschappij! Het is het gezin (het huwelijk), dat elke man en vrouw uit een anoniem bestaan uittilt en hen maakt tot één unieke persoon.”
“Aan de huwelijksliefde als bron van nieuw leven is absolute eerbied verschuldigd”

??? Vragen  ???

“” Kunnen wij voor de kerk trouwen
ook als we niet gevormd zijn….?

De voorwaarden om te kunnen huwen vloeien voort uit de betekenis van het huwelijk zelf.  Als beeld van de liefde tussen Christus en zijn kerk dien je gedoopt te zijn. Het vormsel dat door de Bisschop wordt toegediend is de voltooiing  van dit doopsel. Het vormsel is niet verplicht maar wel aangeraden. In voorbereiding op het huwelijk is het een mooie gelegenheid om zich alsnog op het vormsel voor te bereiden en dit te ontvangen.

“” We overwegen een kerkelijk huwelijk maar...
moeten we ook burgerlijk huwen?

Het burgerlijk huwelijk moet volgens de Belgische wetgeving steeds vooraf gaan aan een kerkelijk huwelijk.
Dus op de zelfde dag kan je burgerlijk en kerkelijk huwen.
De vraag om enkel kerkelijk te huwen komt nog als eens voor bij oudere koppels, vaak om fiscale redenen. Dit mag volgens het Burgerlijk recht niet.

“”één van beiden gelooft niet maar heeft begrip voor het geloof van de ander….
kan je dan voor de kerk huwen….?

Het kan maar is niet zo van zelfsprekend. Als je toekomstige partner niet katholiek is, wordt aan jou gevraagd trouw te blijven en je eerlijk in te spannen opdat de kinderen binnen het katholiek geloof kunnen opgroeien. Aan de niet gelovige partner wordt gevraagd dit te eerbiedigen. Het is de bisschop die deze keuze bevestigt.

“” Mijn echtgeno(o)t(e) woont in het buitenland….
Hoe moet dit …?

Een landsgrens kan natuurlijk geen belemmering zijn om een kerkelijk huwelijk te sluiten. Om in België een kerkelijk huwelijk af te sluiten dien je eerst Burgerlijk te huwen dus een bewijs van burgerlijk huwelijk moet je op zak hebben. Tevens dien je een toelating te hebben van de plaatselijke priester. Er zijn wat extra formaliteiten maar zeker niet onoverkomelijk. Onze plaatselijke verantwoordelijke zal dit graag ter harte nemen.

“” We wonen al een tijdje samen en denken dat we er klaar voor zijn ….
is dit een belemmering voor een kerkelijk huwelijk?

Om op te komen voor de eerlijkheid van de gevoelens, de echtheid en duurzaamheid van het geluk vraagt God bij monde van de kerk, dat man en vrouw die van elkaar houden eerst voor God en de mensen bewust belijden: “ik hou van jou voor altijd.”
Samen wonen voor het huwelijk is voor de katholieke kerk niet zo evident. Toch wil de kerk verzoenend tegemoet komen. Vermeld dit zeker tijdens de voorbereiding van het huwelijk.

“” Ons kindje willen we graag laten dopen maar we zijn nog niet gehuwd.
Kan dit in één viering?

Het huwelijk en het doopsel zijn twee sacramenten, het is God die op een unieke wijze de mens tegemoet komt met zijn genade. Er is dus zeker geen bezwaar om na een voorbereidingsperiode het kindje te dopen en ook het huwelijk te sluiten. Om dit in één liturgische viering te doen is niet evident maar wel mogelijk.

“” Eén van ons beiden heeft een gebroken huwelijk achter de rug
Toch zouden we onze relatie in de kerk willen vieren. Kan dit?

Door het sacramentele karakter van het huwelijk is het niet mogelijk  voor de kerk opnieuw te huwen terwijl de man of vrouw uit het eerste huwelijk nog leeft.

 

De kwetsuren uit het verleden moeten zeker niet licht begrepen worden. Maar God laat zijn mensen niet los,
Hij schenkt zijn zegen telkens opnieuw, ondanks dat de mens het verbond met zijn schepper steeds weer met de voeten treed. Het zegenen of de zegen afsmeken voor een persoon of personen mag zeker niet worden nagelaten.
Toch moet er enige voorzichtigheid aan de dag gelegd worden uit respect voor deze nieuwe relatie.
Spreek hier gerust over met de pastoraal verantwoordelijken.

Maak jouw eigen website met JouwWeb