Zieken en Eenzamen Nabij

Wat je voor de minsten van de mijnen hebt gedaan

“God is liefde” Hoeveel maal komt dit voor zowel in het oude als in het nieuwe testament. God ziet elke mens graag, arm of rijk, jong of oud, ziek of gezond, zondaar, eenzaam, gebroken, in angst, de wanhoop nabij, verstoten, vervolgd. Zovele verschillende mensen en voor elk van hen heeft God willen sterven op een kruis. Voor elk van hen is God mens geworden om ons een voorbeeld na te laten. Als we dan samen het brood breken vraagt Jezus ons: “doet dit tot mijn gedachtenis”.

Breken doe om te delen, om uit te delen. Gods Liefde breken doe je opdat velen de liefde van God mogen ondervinden. Als Jezus vraagt  om het brood te delen dan vraagt hij aan ons oog te willen zijn voor mensen om ons heen, om zijn voeten te willen zijn om naar mensen toe te gaan, om zijn handen te willen zijn om mensen te troosten en te helpen, om zijn oor te willen zijn om te luisteren naar de levensverhalen van mensen, om zijn hart te zijn om lief te hebben Dan klinken de woorden van Jezus ons bekend in de oren “Al wat gij gedaan hebt voor een dezer geringste van mijn broeders hebt gij voor Mij gedaan.”(Mattheüs 25,40) De hongerige spijzen, de dorstige laven de vreemdeling gastvrijheid bieden, de naakten kleden, de zieken bezoeken, de gevangen nabij zijn; de werken van barmhartigheid kennen we nog allemaal en willen we gestalte geven in ons leven.

 

Hoe doe je dat in onze 21ste eeuw.

Inderdaad is dat geen gemakkelijke vraag. Al een heel tijdje zien we dat de verstedelijking in opgang is. Maar dat brengt niet echt een verjonging in de stad. Vaak is het er verstedelijking aan de rand van de stad en is er steeds meer een vergrijzing merkbaar binnen de stadskern. Ook in onze stad Tienen is dit merkbaar. De leeftijdsverwachting stijgt en leeftijd van tachtig, negentig en zelfs honderdjarigen komt men vaker tegen. De Bijbelse gezegde in de psalmen: “een mensleven duurt zeventig jaar en als we heel sterk zijn tachtig (psalm 90), die grens is al even verlegd. Vaak betekend dit dat mensen ook langer zelfstandig alleen blijven wonen. Echter de sociale banden worden steeds kleiner, de contacten met vroegere collega’s vallen weg. Mede ook door de pandemie van het corona-virus heeft het verenigingsleven vele banden doorgesneden waardoor ook hier de sociale contacten op een laag pitje staan of zijn weggevallen. Maar ook de familie banden hebben vaak te lijden gehad in een steeds meer geseculariseerde wereld. Kleinere families, soms met gebroken situatie maakt dat het sociale vangnet steeds meer gaten vertoont. Vereenzaming sluipt binnen langs verschillende wegen, en gaat vaak gepaard met minder draagkracht ook op financieel gebied. Eenzaamheid en armoede gaan hand in hand maar blijven verscholen achter de gevel van een gesloten huis.

Zieken en Eenzamen Nabij

Als pastorale zone vormen we een gemeenschap, één familie rond Jezus. Hij wil zijn liefde schenken aan iedere mens, ook in onze stad. We willen die liefde uitdragen in een concreet gebaar. De basis is: de vereenzaming doorbreken door bezoek aan mensen. Ook in deze corona-tijd en met veel respect voor de afstandsregels en voorzorgmaatregelen moet dit mogelijk zijn. Vandaar heel concrete oproer en iedereen, van jong tot oud die zich geroepen weet Jezus liefde verder uit te dragen.

  1. Wil je graag een eenzame bezoeken, maar weet je niet hoe hieraan te beginnen. Geef je op als kandidaat bezoeker.
  2. Heb je al iemand die je regelmatig bezoekt maar heb je vragen. Bijvoorbeeld: Hoe kom ik als bezoeker tot een samen bidden van het Onze Vader? Of de communie aan huis, kan dit?
  3. De man of vrouw die ik bezoek wordt ziek en moet mogelijk een tijdje naar het ziekenhuis. Het sacrament van de ziekenzalving, hoe gaat dat in zijn werk?
  4. Ik ken mensen die graag eens een bezoekje zouden ontvangen maar ben zelf niet in de mogelijkheid om die stap te zetten.

 

Folder verkrijgbaar

Neem gerust contact op 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.