"Mij geschiede naar Uw woord ...

Gepubliceerd op 19 december 2020 om 18:43

Wat een wonderlijke gebeurtenis. Je kan met zekerheid beweren dat de dialoog tussen de engel en Maria de belangrijkste is die ooit heeft plaatsgevonden. God en de mens ontmoeten elkaar op een wel heel fundamentele wijze waardoor iets nieuws een aanvang neemt. “Al het oude is voorbij, het nieuwe breekt aan” (2Kor 5,17) God treed de mensheid tegemoet, het ‘ja-woord’ van Maria vertolkt het verlangen naar de Messias van heel het oude Testament. Wie kan zulke druk aan, wie kan die verantwoordelijkheid dragen, het is een beangstigende vraag. Zeker voor een jong meisje dat staat in het begin van haar volwassen leven. De consequenties zijn niet in te schatten, niet voor haarzelf en zeker niet wat het in de maatschappij van die tijd zou en zal teweeg brengen, noch minder de inpakt van Gods verlossingswerk.

Wat is er zo bijzonder aan deze ontmoeting? Het is werkelijk een ontmoeting van de drieëne God zoals ééns de drie mannen op bezoek kwamen bij Abraham. God daalde af om te zien wat er op aarde gebeurt. De roepstem van hen die onder lasten gebukt gaan is doorgedrongen tot bij God. God wil er iets aan doen, de vraag is of de mensen er klaar voor zijn. In de tijd van Abraham was het geloof en het vertrouwen van Abraham niet genoeg om de stad Sodom te redden. Het ‘ja-woord’ van Maria zal mogelijk maken dat het reddingsplan van God een aanvang kan nemen.
In de dialoog met Maria neemt God het initiatief: “ verheug u, begenadigde”. Zomaar uit het niets, staat de engel voor Maria. God spreekt de mens aan op een ogenblik dat hij het niet verwacht, ook ons spreekt Hij aan op onvoorziene momenten. En Hij verwacht dat we open staan, klaar staan, de lendenen omgord en met de lampen brandend (Luc 12,35).

Hoe onwaarschijnlijk en misschien ook wel beangstigend zulk een ontmoeting kan zijn; we moeten ons de vraag stellen, even als Maria, ”wat die groet wel kon betekenen”. Angst leidt tot blokkage, naar het zich terug plooien op zichzelf, zoals Zacharias in zijn vraag “hoe zal ‘ik’ dat weten”. De vraag van Maria: “ Hoe zal dit geschieden” toont een openheid, een verwachtend uitkijken, een ten dienste staan van een overstijgend project waar je onverwacht deel aan krijgt. Het luisteren naar God vergt moed en vertrouwen, maar zeker ook een bereidheid om mee in te treden in het liefdeswerk van God dat ons bevattingsvermogen ver overstijgt. Het is een initiatief van de Vader.

Na de begroeting waarin duidelijk wordt dat reeds bij de oorsprong Maria, zij op een bijzondere wijze geliefd is door de Vader, spreekt de Engel Maria aan bij haar naam: “Vrees niet, Maria”. God gaat met elk mens een unieke, zeer persoonlijke relatie aan. “Zie, gij zult zwanger worden en een zoon ter wereld brengen” God wil onder de mensen wonen op een heel bijzondere wijze. David wou voor God een tempel bouwen om onder de mensen te wonen. Hij krijgt dan ook de toezegging dat God dit zal gestalte geven in zijn nageslacht. Echter dit zal pas ten volle gestalte krijgen in de schoot van Maria. “Hij zal groot zijn en Zoon van de Allerhoogste genoemd worden” Hier geschied de openbaring van de Zoon van God die reeds lang zijn ‘Ja-woord’ gaf om naar de mensheid af te dalen. De plaats van Maria is zo uniek in de heilsgeschiedenis: zij en zij alleen wordt de moeder van God. Het ‘ja-woord’ van Maria is de bevestiging waar de moeder van Jezus moet aan voldoen: “Mijn moeder, dat zijn zij die het woord van God horen en er naar handelen”(Luc.8,21) De vraag van Maria: “hoe zal dit geschiede” impliceert reeds de openheid om deel te nemen aan het dit werk van God. Het is meer een antwoord dan een vraag, alleen legt ze het initiatief niet bij zichzelf maar stelt zich verwachtend open voor het initiatief van God.
En inderdaad “voor God is niets onmogelijk”. God werkt steeds via mensen, Hij is dit bij wijze van spreken gewoon. Het is een oproep naar ieder van ons: “Leg uw leven de Heer in de hand, bouw op Hem: Hij zal het volvoeren.”(psalm 37,5) Niemand heeft zo een onmogelijke opdracht gekregen als Maria en zij heeft “ja” gezegd, vertrouwend op de Geest die haar is toegezegd: “Zie de Geest van God zal over u komen en de kracht van de Allerhoogste zal u overschaduwen.” Ook ons is die helper toegezegd: “De geest komt onze zwakheid tegemoet” (Rom.5,28) en zo kunnen we met de woorden van Maria ingaan op de vraag van God: “Zie de dienstmaagd van de Heer, mij geschiede naar uw Woord” Als de Geest in ons bidt kunnen we met een oprecht hart de Vader aanspreken met de woorden die de Zoon ons gaf: (en deze drie zijn één) “Onze Vader, uw wil geschiede; op aarde, zoals inde hemel….” Het grote ‘ja-woord’ van Maria omsluit ieders kleine ‘ja-woord’ op de roepstem, de vraag van God, met een verbazende eenvoud. Zij laat God de volledige vrijheid, zoals God de menselijke vrijheid eerbiedigt. Het is het liefdeslied van bruid en bruidegom. Op de vraag van God om in Maria heel de mensheid te beminnen, antwoord Maria met heel haar zijn, lichaam en ziel, om die liefde te ontvangen en gestalte te geven in de Zoon die uit haar zal geboren worden door de overschaduwing van de Heilige Geest. O, wonderlijke ruil die God de mensheid aanreikt, O wonderlijk is jouw medewerking, Maria, in dit verlossingswerk. Terecht mogen we zingen: “Alma Redemtoris Mater – Verheven Moeder van de verlosser”

Aan allen nu reeds een gezegend en vredevol Kerstmis.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.