Wereldziekendag

Gepubliceerd op 11 februari 2022 om 09:24

Vandaag 11 februari 2022 Feest van O.L.Vrouw van Lourdes is het wereldziekendag.

Deze 30ste wereldziekendag wordt in 1993 door de Heilige Paus Johannes-Paulus ingesteld.

Het thema toen waar de Paus onze aandacht voor vroeg was: "opdat de zieken een volwaardige plaats zouden krijgen in de maatschappij en in de kerk.

Vandaag is dit niet anders. Paus Franciscus roept op om met volgehouden ijver de zieken nabij te zijn. Niet wegvluchten ondanks de grote druk om je te blijven inzetten naar het voorbeeld van de barmhartige Vader. Het Thema anno 2022: "Weest barmhartig, zoals uw Vader barmhartig is” (Lc 6, 36) Op de weg van de liefde bij de mens blijven die lijdt."

 

De laatste maanden (2 jaar intussen) zijn zovele geconfronteerd geworden met grote eenzaamheid tijden ziekte en de noodzakelijke quarantaine maatregelen. 

Echter deze pijn lijdt tot een isolatie waar de zieke niet alleen kan doorbreken.

De paus verwijst hier opmerkelijk terzijde naar de Frans-joodse filosoof Emmanuel Levinas, die schreef dat pijn op een absolute manier mensen isoleert. Die absolute isolatie geeft aanleiding tot de noodzaak om een beroep te doen op de ander, om de ander te aanroepen. Acute ervaringen van onze menselijke zwakheid zetten ons ertoe aan om degenen die dicht bij ons staan op te zoeken. 

Paus Franciscus: "Daarbij is het ook de taak van de Kerk om met concrete tekenen van Gods naastenliefde te reageren." - "De zieke is altijd belangrijker dan zijn ziekte." ... "Zelfs waar genezing onmogelijk is, bestaat nog altijd de kans om zorg, troost en nabijheid te tonen"

 

Vandaag komen velen samen in Lourdes om na te denken rond deze zorg die ook de onze moet zijn. Ook de voorbereiding om met zieken naar Lourdes te komen zal zeker op hun agenda staan. De komende maanden kunnen wellicht terug bedevaarten doorgaan?

 

Heb je interesse om eens mee te gaan met een zieke of te helpen met een bedevaart met zieken? Neem dan zeker contact op.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb