De Heerlijkheid van God

Gepubliceerd op 15 januari 2022 om 09:36

Zo maakte Jezus te Kana in Galilea een begin met de tekenen en openbaarde zijn heerlijkheid.

Inderdaad met deze zondag in de groene kleur hebben we de kersttijd afgesloten en volgen we Jezus in zijn openbaar leven: Zijn prediking, zijn zorg om mensen, God die de mens nabij komt.

Ook voor Jezus is het blijkbaar even wennen aan deze nieuwe situatie.
Toch kadert dit nieuwe, deze overgang van verborgen naar openbaar leven in een drieluik samen met de 2 vorige zondagen.

Samen met het bezoek van de wijzen en vorige zondag het doopsel door Johannes vormt de bruiloft te Kana de drie grote openbaringsmomenten die aan de basis liggen voor het optreden van Jezus.
God heeft op een unieke manier kenbaar gemaakt dat Hij de mens tegemoet wil treden door zijn zoon, mens onder de mensen, God met ons. Hij doet dit door gebruik te maken van zijn schepping en de wijzen op weg te zetten door een ster. Hij doet dit door zichtbaar neer te dalen als een duif en door zijn stem te laten klinken: “ Gij zijt mijn welbeminde zoon” en vandaag door het eerste teken dat Jezus zelf verricht, door water te veranderen in wijn.
God openbaart zich.
“Zo maakt Jezus een begin en openbaarde zijn heerlijkheid.”
Heerlijkheid in het Hebreeuws is niet zozeer het uiterlijk aanzien zoals in het Grieks, maar oorspronkelijk wel de werkelijke meetbare waarde. Denk aan de heerlijkheid van Abraham die bestond uit vee, goud en zilver,
De heerlijkheid is bij uitstek een hoedanigheid van de koning. Denk aan de heerlijkheid van Salomo die hij ontving van God, wijsheid, macht, aanzien en rijkdom.
De mens is, als koning van de schepping, door God ‘gekroond met heerlijkheid.

Maar het oude testament heeft ook begrepen hoe kwetsbaar de menselijke heerlijkheid is. want niets van dat alles neemt hij mee bij zijn dood en zijn heerlijkheid volgt hem niet mee in graf.
Het is prachtig hoe de bijbel er in slaagt de band te leggen tussen de heerlijkheid en de maatschappelijke en morele waarden. Psalm 62 “Alleen in God vindt ze een vaste grond. “ of psalm 73 “Gij zult mij opnemen in uw heerlijkheid.”
De uitdrukking de ‘Heerlijkheid van Jahwe’ staat voor God Zelf in zoverre dat Hij zich openbaart….
En hoe openbaart God zich. Het OT kent twee vormen van deze verschijning of Epifanie van de heerlijkheid van God: Gods wonderwerken en zijn verschijnen zijn intreden-optreden-ingrijpen in de geschiedenis van de mens.
Het drieluik van de openbaringsfeesten is daar een prachtig voorbeeld van. De wonderbaarlijke ster toont het kind die zoon van God is. Het wonderlijke en het intreden gaan hier samen.
Bij het doopsel duidt God zelf aan wie de welbeminde is en daalt de Geest van God wonderbaarlijk neer in de vorm van een duif.
En vandaag op de bruiloft toont Jezus dat Hij met de heerlijkheid van zijn Vader bekleed is en wil kenbaar maken en dit op een wonderbaarlijke wijze.

Omwille van Sion mag ik niet zwijgen, ter wille van Jeruzalem mij niet stilhouden. Deze woorden van de profeet uit de eerste lezing mogen we ook vandaag in de mond nemen. Want de heerlijkheid van God gaat over u op als de zon in het ochtendgloren. Laten we in de voetstappen treden van zijn leerlingen en geloven in Hem.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb