De afspraak: een nieuws start

Gepubliceerd op 26 november 2022 om 10:30

Advent 2022

Na een lange tijd van afwezigheid verheug ik me terug de draad te willen opnemen.
Het is een tijd geweest van veel veranderingen sinds het overlijden van onze ere-deken en pastoor Joris Hardiquest.
Een tijd van droefenis, van afscheid nemen, van achterlaten en achterblijven.

Het kan ook een tijd zijn van grote dankbaarheid om het verleden, van opluchting omdat de vergankelijkheid geen vat meer heeft op hen die van ons zijn heengegaan, van vreugde in het geloof dat Jezus door zijn kruisdood met ons heeft willen afdalen tot in het graf opdat wij de vreugde van het eeuwig leven zouden kunnen ervaren. De tijd schrijdt voort, en het 'nu' roept ons op dat elke dag die we niet benutten een verloren dag is om de liefde van God zichtbaar te maken in de wereld. Het leven is inderdaad een continue beweging van verandering, of we dit nu leuk vinden of niet, elke dag is anders en elke dag dienen we het beter te willen doen dan de vorige. Dat wil zeggen elke dag dienen we opnieuw te willen beginnen.
We staan voor de advent, voor mij, naast de goede week, één van de mooiste periode van het kerkelijk jaar. In deze periode zijn er enkele sterke figuren die ons zijn voorgegaan in de voorbereiding van de komst van de Heer. De komst is zeker niet alleen de historische komst van Christus in het kleine kind in de kribbe. Het is ook de wederkomst van Christus op het einde van ieders menselijk bestaan en een verwijzing naar de eindtijd.
Eindtijd? Ik heb er steeds een dubbel gevoel bij gehad. Als mens verplaats je deze zover mogelijk vooruit, al zijn er die in allerlei rampen er een aanvang in zien. Maar je kan het ook verstaan als het einde van het tijdelijk van je eigen bestaan.Bij elke dag dat je ouder wordt komt die dag dan korter bij.  "Advent is dromen dat Jezus zal komen"een adventslied vervolgt: "dromen van vrede voor mensen van heden" Als je met "heden" verstaan in onze tijdrekening, hier onder mensen dan is dat zeker niet verkeerd, maar ik denk dat het verder reikt dan uiterlijke vrede.De totale innerlijke vrede wordt pas bereikt als we mogen thuiskomen in de Heer, als we Gods barmhartigheid en liefde mogen ervaren bij de overgang van tijdelijkheid naar eeuwigheid.Dromen, is ook verlangen dat een droom mag vervuld worden, aan ons mag geschieden.De grote figuren die in de advent ons tegemoet treden kunnen ons zeker helpen.Jesaja, Johannes de doper, Maria en Jozef.Laten we hen de komende weken beluisteren, naar hen kijken, en hun voorbeeld volgen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.