Profeet

Gepubliceerd op 12 december 2022 om 09:05

De harde boodschap die we vaak terugvinden in de brief van Jakobus krijgt in de lezing van de 3de zondag van de advent (Jaar A) een heel bijzondere wending. Jakobus die oproept om waakzaam te zijn, de onderlinge twist niet te laten escaleren tot een rechtspraak. Hij waarschuwt dat de rechter reeds voor de deur staat. Het doet ons denken aan de uitspraak van Sint Jan de doper: " De bijl die reeds klaar ligt aan de wortel" om te vergelden... Jakobus roept op tot lijdzaamheid en veel geduld naar het voorbeeld van de profeten.

Steevast tijdens een doopviering vraag ik aan de ouders en familie of ze weten wat een profeet is.
'Iemand die de toekomst voorspeld' is zeker één van de antwoorden die je krijgt.
Het is iemand die spreekt, gezonden door God om te spreken.
Soms met een boze vinger om de mensen te waarschuwen omdat ze God de rug hebben toegekeerd. Maar dikwijls zijn het geen onheilsprofeten maar mensen die vertellen over Gods liefde als een Vader of moeder voor hun kinderen. "neemt een voorbeeld aan de lijdzaamheid
en het geduld van de profeten,die gesproken hebben in de naam van de Heer."(Jakobus 5,10)
Het zijn voorbeelden hoe het anders kan, die aanzetten tot ommekeer maar ook die getuigen van Gods liefde, en zo troost willen brengen en een nieuwe toekomst aankondigen.
"Troost u, Troost u, mijn volk. Weldra zal uw redding komen" zingen we in het Rorate Caeli, een citaat uit de profeet Jesaja.
De messiaanse aankondiging in de lezing van Jesaja deze zondag wordt nog versterkt door de vragen die Johannes de doper lanceert en de antwoorden die Jezus geeft vanuit de gekende teksten uit Jesaja: "Blinden zien, lammen kunnen weer lopen, doden staan op en aan armen wordt de blijde boodschap gebracht."
Het is de zondag van de vreugde omdat Hij die komen gaat reeds midden onder ons aanwezig is, omdat de redding geen verre toekomstdroom is maar binnen handbereik.
Laat in deze dagen de vreugde de overhand krijgen op de hardheid en het geweld van oorlog en onvrede. Laat ons jubelend optrekken allen te samen, om te getuigen dat God reddend nabij is gekomen in de menswording van Jezus. Laten we de onze broeders en zusters bemoedigen en nabij zijn, jubelend en met opgeheven hoofd, zo komt Hij nabij, onze redder.
Het getuigenis van Johannes kan ons helpen, zeker omdat hij getuigd niet van zichzelf maar de aanzet geeft zodat Jezus zelf kan getuigen dat Hij werkelijk de messias is.

Getuigen van Gods reddend aanwezig komen is geen schande, maar het kan behoorlijk hard aankomen bij mensen die niet openstaan voor de vreugdevolle boodschap. Zelfs vervolging en gevangenschap hebben Johannes niet tegengehouden te blijven getuigen van Christus.
Laat ons deze dagen bidden voor geloof en vertrouwen.
Het is Jezus zelf die getuigt van de grootheid van Johannes de doper maar ook met de boodschap dat grootheid in de hemel een geschenk is en niet iets dat we verwerven.

Nog een mooie voorbereiding op Kerstmis.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.