Advent met Sint-Jozef

Gepubliceerd op 18 december 2022 om 08:10

Vaak wordt de heilige Jozef in de vroege iconografie afgebeeld als een oudere man soms met de lelie in de hand en het kind Jezus op de arm. Binnen de karmelitaans traditie zien we hem verschijnen als een krachtige jongeman, vaak als Timmerman afgebeeld met Jezus als jonge leerjongen of als vader met het kindje aan de hand die een beetje voor hem uitloopt. Net of Jezus aan het leren lopen is. Jozef kan je niet voorstellen zonder je de heilige familie voor te stellen. Zijn roeping, als je dit zo mag zeggen is Jezus en Maria te omringen met vaderlijke zorg en bescherming.

Nochtans de keuze van Jozef had een heel andere invulling aan zijn leven kunnen teweeg brengen.
Stel je voor dat je verloofde, of je dochter of kleindochter op een dag vertrekt om zogenaamd een tante te gaan helpen en drie-vier maand later komt ze terug en blijkt ze zwanger te zijn.
Je hebt altijd alle vertrouwen in haar gehad. Je weet dat ze een belofte heeft afgelegd: een belofte van echte liefde wacht. Een belofte die binnen de christelijk geïnspireerde jongeren ook vandaag voorkomt. Jongeren die bewust de keuze maken om voor het huwelijk geen gemeenschap te hebben.
Als verloofde, ouder, grootouder sterkt het je vertrouwen dat de prille relatie kans maakt uit te groeien tot iets moois.
Ook Jozef had het volste vertrouwen in Maria zijn verloofde. Een meisje die zo zuiver leek, dienstbaar en eervol. En bij haar terugkeer blijkt ze zwanger te zijn.
Zeker in de tijd van Jozef zou dit totaal onaanvaardbaar zijn. Jozef denkt er over na, maar velt geen oordeel. Hij wil zijn keuze van echte liefde wacht niet opdringen aan Maria maar het is wel een keuze met gevolgen.
Zo ken ik jongeren die omwille van die keuze de relatie met een jongen hebben stopgezet. Het zou dus heel verstaanbaar zijn.
Jozef had alle vertrouwen in die God van het oude testament. De geschriften van Paulus bestonden nog niet. Het evangelie, de blijde boodschap met de komst van de Messias moest nog een aanvang nemen.
Maar Jozef vertrouwde wel op zijn God.
“Die rein is van handen en zuiver van hart, zijn zinnen niet zet op wat kwaad is. Hij zal door de Heer gezegend worden.” Deze woorden van psalm 24 kende Jozef wel. En overwoog hij in zijn gebed.
Nemen ook wij voldoende tijd om in ons leven, wanneer we beslissingen moeten nemen, de schrift ter hand te nemen, om Gods woord te overwegen? Nochtans spreekt die God van liefde tot ons via de bijbel, via de verhalen uit het oude testament, via de psalmen, via de blijde boodschap van het nieuwe testament.
De boodschap die beschreven staat in het verhaal van Jozef, vind zijn oorsprong in het oude testament,, bij de profeet Jesaja: “Zie de maagd zal zwanger worden en een zoon ter wereld brengen”: “zie de jonge vrouw zal ontvangen en een zoon baren”
Emanuel zal zijn naam zijn … God met ons.

Je ziet wel eens een afbeelding van sint-Jozef slapend en zo verwijzend naar het feit dat de woorden van God doordringen in zijn dromen, tijdens het slapen. En bij het ontwaken heeft hij een besluit genomen en vervult zijn taak.
Ontwaak, ja ontwaak net als Jozef uit de slaap van onwetendheid, van twijfelend vertrouwen en vervul de opdracht die van je verwacht wordt, vertrouw er op dat de weg die voor je ligt, de weg is die God voor jou heeft bestemd. Ook Jozef heeft die stap gezet, en naast Maria het gezin gevormd die we de heilige familie noemen.
Jozef heeft mogelijk gemaakt wat God reeds lang had aangekondigd door de profeten. Gods Zoon is mens geworden, Hij heeft onder ons komen wonen opdat wij kinderen van God zouden kunnen worden.

Laten we deze laatste dagen voor kerstmis vaak kijken naar Maria en Jozef.
Jozef die de hoog zwangere Maria hulp en bescherming biedt, haar zeer nabij zal zijn bij de geboorte. Die samen met Maria de opvoeding van Jezus zal ter harte nemen zoals elke Vader met veel zorg tracht te volbrengen.

Laten ook wij zijn bescherming vragen, hij zal ons nooit teleurstellen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.